Ada Breedveld

Biografie Ada Breedveld

Ada Breedveld is aan het begin van de hongerwinter in 1944 geboren in Dordrecht. Haar ouders zijn, samen met Ada’s broers het verwoestte Rotterdam ontvlucht. Zoals elk naoorlogs kind was het bestaan moeilijk en hard. Ada vindt gelukkig veel vreugde in het tekenen en schilderen.
      Vanaf de kleuterschool wordt elk moment aangegrepen om te experimenteren met kleuren en lijnen. Geen stukje papier is veilig voor de creatieve Ada. Na haar opleiding is zij gaan werken maar geen van haar banen geeft haar die vreugde en bevrediging die ze wel haalt uit het tekenen en schilderen. Al haar vrije tijd gaat dan ook op aan tekenen en studeren om zich verder te bekwamen.
      Ada experimenteert met kleuren, materialen en verschillende thema’s. Een tijdschrift waarin de betekenis van het woord surrealisme wordt uitgelegd geeft haar werk een richting tot “de zogenaamde vrije wereld”. De plaats van het soms krampachtige realistische kon worden ingenomen door fantasierijke, kleurrijke en vooral vrolijke combinaties.  
     Ada’s kunst heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat zij in aanmerking komt voor een Beeldende Kunstenaars Regeling. Ada kan nu doen wat zij graag doet; zich aan de kunst wijden. Haar carrière komt in een stroomversnelling. Ze komt in contact met andere kunstenaars en galeriehouders en doet mee aan diverse tentoonstellingen en wint de publieksprijs in het kunstcentrum Lijnbaan in Rotterdam.
     Samen met andere kunstenaars die een voorliefde hebben voor het surrealisme en magisch realisme maakt zij reizen naar Spanje, Duitsland en Frankrijk om de belangrijkste musea in Berlijn, Parijs, Madrid en Barcelona te bezoeken. Maar ook om kunstenaars te spreken en nieuwe galeries te bezoeken. Er volgt een explosie van tekeningen en kleurrijke schilderijen.
Geïnspireerd door haar vele buitenlandse reizen en ontmoetingen met schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars.
Ada is bezield en gevormd door kunstenaars als: Marcel Duchamp, Paul Klee, Salvador Dali en Félecien Robs.
       In 1980 krijgt Ada haar eigen atelier in een schoolgebouw waar ook andere kunstenaars werken. Daar raakte zij o.a. bevriend met Edward Luyken en zijn vrouw. Samen met Edward besloot Ada een aantal jaar later naar Amsterdam te verhuizen en intrek te nemen in een fabriekspand waarin zij kunnen wonen en werken. Ada’s dochter raakt bevriend met de kinderen van Edward en met z’n allen gaan ze een nieuw avontuur aan.
 

Door vele exposities in binnen- en buitenland werd Ada Breedveld bekend bij het grote publiek. Ada’s kunst wordt populair. Ze schildert grote vissen die in een bekend Amsterdamse visrestaurant tentoongesteld worden.  Hierdoor genereert zij bekendheid bij een specifiek artiesten publiek. Ook kwam zij in deze periode naar Bergen aan Zee waar haar schilderijen van vissen in het bekende Zeeaquarium kwamen te hangen. Het werk “Der Fisch Meines Lebens” wordt gebruikt voor de cover van een Duitse roman “Bitte Wend(t)en”.
       Haar bekendste werken waarin Ada haar weelderige, levenslustige vrouwen afbeeldt, hebben hun oorsprong in de stripreeks Sjaantje. Deze stripreeks creëerde Ada voor haar moeder, die tijdens haar leven had geleden onder haar corpulentie. Ada wil haar moeder laten herleven in haar werk en de mooie en vrolijke kanten benadrukken. Haar schilderijen zijn als het ware een vrolijke renaissance van haar moeder. Dit is nu al meer dan 25 jaar een bron van inspiratie voor Ada Breedveld. De vrolijke afbeeldingen van dames zijn inmiddels populair bij een breed publiek en niet alleen in Nederland. Ada heeft vele tentoonstellingen gedaan in het buitenland, waar zij nu ook vele bewonderaars heeft. Ada’s werken worden geëxporteerd naar Duitsland, Amerika, Engeland, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Zweden, Turkijen, Griekenland, Polen en Denemarken.